BOEK 'GRAPHIC DESIGN of Scheld’apen': voorstelling, expo en presale

BOEK 'GRAPHIC DESIGN of Scheld’apen': voorstelling, expo en presale

Van 1998 tot 2013 werd een voormalige spoorwegkantine aan de d'Herbouvillekaai in Antwerpen omgevormd tot een cultureel centrum door jeugdige idealisten, boeven en enthousiastelingen die zichzelf Scheld'apen noemden. Het werd de thuisbasis van een eclectische stroom kunstenaars met meer dan 1300 evenementen in 15 jaar, tot het onvermijdelijk werd gesloopt door stadsuitbreidingsplannen. Al die gebeurtenissen zorgden voor een stroom aan visuele communicatie, een enorme stroom gedrukte media die kunstenaars en Scheld’apenliefhebbers Benny Van den Meulengracht-Vrancx en Bent Vande Sompele fascineerde. Door items te verzamelen en voort te bouwen op een reeds bestaand fysiek archief, besloten ze een selectie van werken in een boek te gieten: 'Graphic Design of Scheld'apen'.

Het boek is het resultaat van twee jaar verzamelen, drie archiefresidenties in Het Bos (de nieuwe thuisbasis van de nog steeds bestaande Scheld'Apen-organisatie) en een korte scanning residency in het Frans Masereel Centrum. Het boek bevat ruim 250 grafische werken (flyers, posters en programmaboekjes) van uiteenlopende kunstenaars, een voorwoord van Pieter Willems en teksten van Roel Griffioen en Pia Jacques.

De boekpresentatie vindt plaats op donderdag 18 mei (18u-22u) in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, vergezeld van een tentoonstelling (nog tot 21 mei) met sleutelwerken uit het archief en muziek van dj's Dennis Tyfus & Jan Matthé, Disko Bambrieno & RAPHAËL, online uitgezonden door We Are Various.

PRESALE

Het boek kan via deze link in presale besteld worden. Met de code 'ACADEMY1821MAY' kan je opteren om het boek op te pikken tijdens de expo. Je kan ook kiezen om het boek op je thuisadres te laten bezorgen.

Meer te weten komen over de rijke geschiedenis van de Scheld'Apen kan via deze link.

---

Dit project is een samenwerking tussen kunstenaar Benny Van den Meulengracht-Vrancx, muzikant Bent Vande Sompele, Het Bos, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Frans Masereel Centrum en Trix. Onder leiding van Nico Dockx. ‘Graphic Design of Scheld’Apen’ is een uitgave van Stockmans Art Books (softcover, 264 pagina's, 240 x 297 mm).