BRIEF AAN HET PUBLIEK

BRIEF AAN HET PUBLIEK

Beste Trix-fan,

Het is jullie de laatste dagen niet ontgaan: er is heel wat te doen rond de besparingen op de kunstensector. De Vlaamse regering heeft aangekondigd vanaf volgend jaar de toegezegde structurele werkingsmiddelen met 6% te zullen verlagen.

Dit treft ook Trix. Daarnaast schrapt de stad Antwerpen 10% van onze subsidiemiddelen én het volledige budget voor een gepland verbouwingsdossier. Dat is behoorlijk stevig en doet pijn, maar Trix is gelukkig nog een klasse steviger dan dat. Trix blijft open. 

Het wat versleten maar oh zo schone kot aan de Noordersingel blijft een vrijhaven voor alternatieve popmuziek, rock, hiphop, metal en elektronica. Kortom: voor het soort gezond tegengewicht tegen de saaie, brave mainstream van alledag. Onze rol blijft om de stad en de wereld weer een beetje gelukkiger en vrijer te maken. Vandaag meer dan ooit.

We investeren bij Trix regelmatig in verlieslatende festivals, projecten, shows en residenties van nieuw talent. Als groot poppodium draaien we maar voor een stuk op subsidies, de rest verdienen we op ticketverkoop, drankverkoop en zaalverhuur. Anders gezegd: waar de overheid het de laatste jaren wat laat afweten, houden jullie ons huis nog steeds recht. Respect daarvoor.

Dat lukt echter niet voor iedereen. Naast de 6% besparing op de structurele subsidies (voor musea, theaters en podia zoals Trix), dreigt de Vlaamse regering immers de pot van de projectsubsidies voor kunstenaars met 60% (!) te verminderen. We zouden kunnen wegkijken van die hakbijl omdat ze ons niet rechtstreeks raakt. Maar dat mogen we niet doen. 

Die onbekende kunstenaar, die vandaag dingen maakt waar we pas overmorgen van zullen zeggen dat ze belangrijk waren, die hebben we straks op ons podium nodig. En wat die kunstenaar nodig heeft om te groeien is tijd. Een budget uit de projectenpot koopt de grote artiest van morgen de tijd om aan zijn of haar meesterwerk te sleutelen. 

Het gezonde tegengewicht tegen de saaie brave mainstream van alledag begint daar. En daar begint ook die gelukkigere en vrijere stad. Daarom krijgen die kleine kunstenaars onze grote steun en grote liefde. 

Wil jij ook steunen? Teken dan alvast de petitie ‘Investeer meer in kunst, niet minder’.

De ploeg van Trix