Questionn-AIR-e: Willem Ardui

Questionn-AIR-e: Willem Ardui

Met hits als 'BIG Dreams', 'Whasgood?!' en 'Elusive' kregen ze veel airplay op de grote radiostations en concerten verkochten in no time uit. Producer-zanger Willem Ardui, de helft van Blackwave., heeft echter ook al een tijdje een soloproject. Verwacht hier geen groovy hiphop, maar wel melancholische Nederlandstalige fluisterpop.

Als Artist In Residence in Trix wil hij zich focussen op zijn soloproject, maar hij gaat de ruimte ook gebruiken voor opnames van Blackwave. Spannend!


Wat is de allereerste plaat die je ooit gekocht hebt?

Willem: "De eerste plaat die ik met mijn eigen geld kocht was de laatste plaat van Vampire Weekend: Modern Vampires of the City. Ik kende de groep nog niet, maar de hoes zag er supercool uit. Daarvoor had ik ook al wel eens een plaat gekregen van mijn vader van Cream. Ook deze hoes zag er super mooi uit. Op vinyl koop ik eigenlijk nooit lelijke platen omdat ik het heel belangrijk vind dat het artwork klopt."


Wat is het beste concert dat je ooit hebt gezien?

Willem: "Moeilijke vraag! In Vorst nationaal ben ik naar D’Angelo gaan kijken in 2015. Hij had toen een kleine Europese tour en speelde een concert van wel twee uur. Hij is en blijft één van mijn grote helden, dus het was zalig om 'm live te zien. Ook zijn band was toen waanzinnig, Chris Dave op drums, Pino Palladino op bas, al mijn grote helden op een podium. Wat een beleving!

Een ander onvergetelijk concert was James Blake op Werchter. Hij had toen net zijn plaat ‘The Colour in Anything’ uit. Vanaf dit album was ik echt helemaal mee. Ik luisterde er soms meermaals per dag naar. Toen ze aankondigden dat hij naar Werchter ging komen heb ik onmiddellijk een ticket gekocht. Ik ben toen helemaal alleen vooraan gaan staan om de show te kunnen beleven en dat was een heel bevreemdende maar super leuke ervaring."Welke artiesten moeten we in het oog houden?

Willem: "In het binnenland sowieso Collective Conscience. Ik geloof dat dit de nieuwe en frisse sound is die België nodig heeft. Ze zijn bezig aan nieuwe muziek, dus dat gaat in 2019 wel knallen. Ook David Ngyah, die een feature deed op Blackwave.’s Ellusive en sindsdien ook altijd mee op het podium staat, komt in 2019 met nieuwe muziek. Het is ongelofelijk wat hij kan met zijn stem. Nog één band die ik zeker wil vernoemen is SCHNTZL, een band die ik al lang volg en leerde kennen toen ik zelf nog jazzviool studeerde aan het conservatorium. Zeker eentje om in het oog te houden!"


Wat is je grootste inspiratiebron?

Willem: "De reden waardoor ik naar hiphop ben beginnen luisteren is Madlib & MF Doom. Ik kende hiphop enkel van 'bling bling', artiesten zoals 50 Cent, Eminem en luisterde daar eigenlijk nooit naar. Geef mij maar Arctic Monkeys of jazz en klassiek. Ik wist dus eigenlijk niet wat hiphop kon zijn tot ik Madvillain hoorde. Vanaf de eerste noot dacht ik ‘wtf is dit’. Opeens besefte ik dat hiphop niet één ding is, maar álles kan zijn. Elk genre zit erin verwerkt en dat heeft toen mijn ogen geopend."


Moest je geen muzikant zijn geworden, wat zou je dan doen?

Willem: "Nadat ik twee jaar conservatorium had gedaan, ben ik begonnen aan filosofie, nog voor Blackwave. bestond. Dus ik maakte deze keuze eigenlijk vooral om nog iets achter de hand te hebben. Ik denk wel nog steeds dat ik iets in die richting had gedaan als ik niet fulltime muzikant was geworden. Enerzijds jammer dat ik deze studie niet heb kunnen voortzetten, maar ik zou het nooit willen wisselen met wat ik nu doe."


Op welk festival, waar je nog niet gespeeld hebt, zou je heel graag eens willen staan?

Willem: "Sziget zou te gek zijn, of iets in de UK. Ik hou sowieso heel erg van het Britse publiek. We hebben daar vorige winter al enkele shows kunnen spelen, vaak voor weinig volk, maar het enthousiasme dat we van hen kregen was overweldigend. Na de show kwam iedereen ons aanspreken over hoe goed ze het vonden. Dat maken we in België toch minder mee. Zeker omdat we onze teksten toen voor het eerst voor een native Engels publiek brachten, en het dus dubbel zo spannend was of we niet door de mand gingen vallen. Gelukkig niet dus!"


Met welke artiest zou je graag eens willen samenwerken?

Willem: "Coely! En ik heb het gevoel dat dat er in de toekomst wel eens zou kunnen inzitten. Echt heel straf wat ze kan als vocaliste en performer. Maar als ik echt internationaal zou moeten kiezen zou het zonder twijfel Childish Gambino zijn. Al weet ik niet hoe ik zou reageren met hem naast mij in de studio. Hij is al sinds ik begon met hiphop iemand waar ik echt enorm naar opkijk."


Wat was de mooiste muziekgerelateerde dag uit je leven?

Willem: "Ik denk meteen aan een lange autorit met mijn familie op weg naar Zuid-Frankrijk. Frank Ocean had die dag net 'Blonde' gereleased en ik heb daar toen de hele rit naar geluisterd. De eerste keer vond ik het nochtans een hele vreemde plaat die ik niet helemaal begreep. De tweede luisterbeurt was al positiever, ik dacht cool, origineel. Maar na de vijfde keer was ik ervan overtuigd dat dit gewoon dé nieuwe sound was waar popmuziek naartoe gaat. Deze plaat heeft me hierna dan ook super hard beïnvloed in mijn eigen muziek. "


Wat is je favoriete album van dit jaar?

Willem: "Black Milk: Fever. Een Detroit producer en rapper die vroeger nog met J Dilla en Slum Village samenwerkte en nu al lang aan een solo carrière bezig is. Zijn nieuwe plaat is echt behoorlijk overlooked jammer genoeg, terwijl zijn vorige platen volgens mij wel nog wat tractie kenden. Zijn muziek is heel jazzy en sample based met wat Dilla-invloeden. Maar het coole aan zijn laatste album is dat ie samples uit live jams van zijn muzikanten heeft gehaald en dan alles volledig heeft geknipt en geplakt. Heel inspirerend."


Naar welke Trix concerten dit seizoen kijk je het hardste uit?

Willem: "Champion Sound, Mick Jenkins, Brutus en Idles! "