Boek over het jeugdhuis Het Lintfabriek / ARCHIEF

/ HET PROJECT

Het Lintfabriek was 25 jaar lang - van 1981 tot 2007 - een vrijhaven van alternatieve jongerencultuur in de rand van Antwerpen (Kontich), een internationaal kruispunt voor alternatieve muziek en een broeihaard van talent. Op enkele luttele vierkante meters kregen jongeren de vrijheid en de macht om er een eigen(wijze) werking op te zetten. Dat was niet alleen visionair, maar ook moedig van een dorp in de rand.

Enkele enthousiastelingen met een sterke band met het jeugdhuis zijn al enkele maanden aan de slag om het archief van Het Lintfabriek te ordenen, informatie en anekdotes te verzamelen en de historiek scherp te stellen. In de marge groeide ook de interesse van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos en Trix om dit verhaal mee te ondersteunen. De verschillende lagen in dit verhaal maken het boek uniek: de lokale vrijhaven, de internationale uitstraling, de kunstenaars die er hun plek vonden, …

Huizen als Het Bos en Trix zijn soms zelf vanuit een vrijhaven ontstaan, maar zijn ondertussen doorgegroeid in hun verhaal. Het herinnert hen wel aan de noodzaak van zulke vrijhavens in de stad. Havens waar jongeren werkelijk macht krijgen. Bovendien zijn beide huizen elk vanuit hun eigen specifieke historiek op de één of andere manier ook verbonden met de geschiedenis van Het Lintfabriek.

/ EEN GELAAGD VERHAAL

Aan de hand van interviews en uniek fotomateriaal wordt het verhaal verteld van verschillende generaties jongeren die telkens opnieuw Het Lintfabriek tot een magische plek transformeerden. Tegelijk is het boek ook een onderzoek naar wat vrijhavens kunnen betekenen in de 21ste eeuw. Het boek is meer dan een historische benadering. Het is ook een pleidooi voor nieuwe vrijhavens in de stad. Een handboek voor zij die ruimte willen claimen.

/ DOOR EN MET WIE?

Nico Dockx* bewaakt als externe procesbegeleider de voortgang en de gelaagdheid van het project. Wim De Beuckelaer verzorgt de eindredactie en voor de vormgeving is een samenwerking aangegaan met Ersi Varveri. Naast interviews met enkele sleutelfiguren als Peter Daems, Ronny Lambert, Katrijn Sermeus, Steven van Crombruggen en An Blommaert, heel veel uniek beeldmateriaal en een historiek door Eric Bouwens, zijn er ook bijdragen van o.a. Jeroen Olyslaegers, Louis Volont, Kurt Overbergh, Herbert Struyf en Raphael Pirenne.

De eerste 250 exemplaren krijgen een unieke cover van Dennis Tyfus (een gezeefdrukte affiche). Het boek zal tussen de 400 en de 450 pagina’s tellen en uitgegeven worden bij Stockmans Art Books.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos, Trix en Stockmans ondersteunen, financieren, begeleiden en motiveren.

* Nico Dockx (beeldend kunstenaar) woont en werkt in Antwerpen. Hij vertrekt vanuit een fundamentele belangstelling voor archieven en structurele processen zoals data, herinneringen, informatie, distributie en management. Hij is ook onderzoeker aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten Antwerpen

/ WEBSITE

Op de website www.lintfabriek.com wordt het project voorgesteld, krijg je een eerste impressie van het boek en kan je nog je eigen herinnering aan Het Lintfabriek achterlaten. Verder zal je er de voortgang van het project kunnen volgen en tegen de lancering van het boek (geschat omstreeks maart 2022) de diverse events ontdekken die in dat kader op verschillende locaties georganiseerd worden.

/ PRESALE BOEK

De eerste 250 unieke exemplaren van het boek (gelimiteerd en handgenummerd op 250 exemplaren / unieke cover, zeefdruk door Dennis Tyfus / naam van de koper komt mee in het boek) waren op slechts één dag uitverkocht!

www.lintfabriek.com