Ableton Advanced / Instruments
-
Kelder

Ableton Advanced / Instruments

Tijdens deze advanced-reeks gaan we dieper in op enkele belangrijke tools in Ableton.

Ableton Live is één van de meest toonaangevende muziekproductieprogramma’s voor het maken van elektronische muziek, zowel live als in de studio. Met een intuïtieve interface, een uitgebreide collectie aan instrumenten, samples en een hele batterij aan effecten, is Ableton het must-use softwarepakket elke muziekproducer. Niet voor niets is het programma dé workstation-of-choice van o.a. Daft Punk, Flying Lotus, Bonobo, Diplo, Jon Hopkins, Paul Kalkbrenner, Soulwax en Oscar & The Wolf.

Tijdens deze advanced-reeks gaan we dieper in op enkele belangrijke tools in Ableton. U krijgt les van een doorwinterde producer in een professionele omgeving.

Bepaal je eigen sound
- Wat zijn Virtuele Instrumenten?
- Wat zijn Instrument Racks?
- Hoe ga je aan de slag met Sampling?
- Wat is Modulation? Wat zijn Envelopes en LFO’s?

Impulse
Impulse is een drumsampler met complexe modulatiemogelijkheden. De acht drumsamples die in de sample-pads van Impulse zijn geladen, kunnen worden uitgerekt, gefilterd en verwerkt door middel van talloze modulatie mogelijkheden.
- Sample Slots
- Drum Kits
- Drum Samples aanpassen

Simpler / Sampler
Simpler is een instrument dat de basiselementen van een sampler integreert met een set van klassieke synthesizer parameters. Maar in tegenstelling tot een conventionele sampler, bevat Simpler een aantal unieke functies van Ableton Live’s clips.Sampler is een een sample-instrument dat volledig gebruik maakt van Live’s flexibele audio-engine. Het is vanaf het begin ontworpen om grote sample library’s met gemak te verwerken.

Maar met Sampler muziek maken is slechts het begin; het uitgebreide interne modulatiesysteem, dat bijna elk aspect van het geluid behandelt, maakt het de natuurlijke uitbreiding van Ableton Live’s sound-shaping technieken.

Analog
Analog is een zeer belangrijke tool voor sounddesign. Analog is een warm, fuzzy monster met het unieke geluid en de toegankelijkheid van vintage, analoge synthesizers. Analog’s oscillators verkennen het hele spectrum van smooth pad sweeps tot earth-shaking bass sounds.
- Wat is Subtractieve Synthese?
- Oscillators en Noise
- Filters en Amp Envelopes
- LFO

Operator
Operator is een krachtig en veelzijdig instrument dat je in staat stelt om drie verschillende synthesevormen aan je sound en producties toe te voegen: FM, subtractive en additive. In tegenstelling tot analoge synths start FM met een eenvoudige sinus toon die we dan gaan moduleren tot een eclectisch klankspectrum.
- Wat is FM Synthese?
- Interface Overview
- Algoritmes en Oscillators
- Oscillator Display

Wavetable
Wavetable is een synthesizer die twee wavetable-oscillatoren, twee analoog gemodelleerde filters en een krachtig maar intuïtief modulatiesysteem combineert. Het is ontworpen om bruikbaar te zijn voor muzikanten en muziekproducers met eender welke synthese-ervaring; het is eenvoudig genoeg om met een minimum aan inspanning geweldige resultaten op te leveren, maar biedt een bijna onbegrensde waaier aan mogelijkheden als je dieper gaat.
- Wat is Wavetable Synthese?
- Matrix Tab

 

PRAKTISCH

Wanneer?
Op woensdag- en donderdagavond 14, 15, 28 en 29 oktober, telkens van 19u30 tot 22u30
Voor wie?
Voorkennis Ableton noodzakelijk. Minimumleeftijd is 15 jaar.
Lesgever?
Pascal Oorts
Prijs?
€ 154 voor de reeks (inclusief service fees).
15% korting als je jonger dan 26 jaar bent. 

Deze cursus wordt gegeven op iMacs met Ableton 10.