Workshop: Axoloti met Andrew Claes
-
Kelder

Workshop: Axoloti met Andrew Claes

GEANNULEERD - Andrew Claes (STUFF.) maakt je wegwijs in de wondere wereld van het microcontroller-platform voor muzikanten bij uitstek: Axoloti.

Axoloti is een kleine, programmeerbare muziekcomputer made in Belgium. Het platform ondersteunt een visuele programmeeromgeving waarop je op een modulaire manier (zonder code te schrijven) uitgebreide muziektoepassingen kan creëren waaronder synthesizers, effectapparaten, MIDI-processors en allerhande controllers.

Denk MAX/MSP of Reaktor in een doosje in de vorm van een Arduino voor muzikanten en DIY-ers.

In de eerste les wordt het intrigerende beest uitgebreid voorgesteld met voorbeelden uit de praktijk. Geen voorkennis is vereist, maar wat basiskennis over synthesizers en een klein mondje vakjargon zijn uiteraard wel wenselijk om het meeste uit deze lessen te halen.

Andrew loodst je door de installatieprocedure op je eigen laptop (Windows en Mac*) en samen bouwen we stap voor stap een polyfone subtractieve synth, die werkt zonder computer!

Vervolgens zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van de zogenaamde 'GPIO' aansluitingen op de Axoloti voor het maken van een eigen midi-controller. Daarna gaan we verder met het ontdekken van de patcher en overlopen we alle stappen voor het bouwen van een basic sampler.

Ook hier worden alle stappen samen doorlopen, van het voorbereiden van samples in de gratis audio-editor Audacity, tot het werken met de verschillende geheugen-capaciteiten van de Axoloti (SDRAM, SRAM en microSD-card).

Aan het einde van de workshop integreren we de nieuwe kennis in onze polyfone synth van de eerste workshop. Als alles goed gaat ga je naar huis met een capabele digitale polysynth met sampling en/of wavetable mogelijkheden.
 

Wat heb je nodig?
- Laptop met USB-aansluiting (Windows/Mac*/Ubuntu**).
- Hoofdtelefoon met mini-jack aansluiting.

optioneel: Midi-controller, microSD kaart, card reader.

* De laatste OSX-versie 'Catalina' 10.15 van 7 oktober 2019 wordt (nog) niet ondersteund.
** voorgestelde versie: Ubuntu Linux 14.04 LTS

PRAKTISCH

Voor wie? Voor iedereen vanaf 15 jaar. In deze workshop heb je niet per se voorkennis nodig, maar basiskennis over synths is wenselijk. Wees welkom! 

Wanneer? Op 13, 14 en 15 mei, telkens van 19u30 tot 22u30.

Waar? In de Kelder van Trix. Je mag je aanmelden aan de toog van ons Café. Wij wijzen je de weg! 

Lesgever? Andrew Claes (Stuff, Internal Sun, BRZZVLL, ...)

Prijs? €75 voor de reeks (inclusief service fees).

15% korting als je jonger dan 26 jaar bent. 

Recht op verhoogde tegemoetkoming? Mail ons en we zorgen dat je aan verlaagd tarief kan deelnemen.

Deze les zal doorgaan in een kleine groep van ongeveer 9 personen.
Trix streeft ernaar een inclusieve plek te zijn waar er geen plaats is voor alle vormen van discriminatie of haat. 

/ Artwork door Vincent Fourrel ♡