Antwerpen schrapt culturele projectsubsidies

Antwerpen schrapt culturele projectsubsidies

Vorige week besliste het Antwerpse stadsbestuur om gedurende drie jaar 720.000 euro aan projectsubsidies te schrappen. De schrapping gebeurt in het kader van de besparingen die de stad zich oplegt om aan het einde van de legislatuur niet in het rood te staan.  

Wanneer er bespaard moet worden, moet iedere sector inleveren. Maar deze besparing komt in de Antwerpse cultuurwerking na de moeilijke corona-jaren bijzonder hard aan. Met die subsidies worden afgebakende culturele projecten ondersteund. Dat zijn vaak projecten van jonge kunstenaars én projecten met een sterke verankering in de stad. Ook in Trix konden enkele beloftevolle kunstenaars de afgelopen jaren hun project realiseren door deze subsidies.

Door deze besparingen kunnen jonge beginnende kunstenaars niet langer hun ideeën concretiseren en confronteren met een publiek, en worden verrassende en gemeenschapsvormende artistieke interventies in de stad onmogelijk gemaakt. Die twee cruciale ontwikkelingen worden gedurende drie jaren on hold gezet!

Dat is een te zware prijs die betaald moet worden voor een begroting in evenwicht. Wij steunen ten volle de oproep van de cultuursector om deze besparing ongedaan te maken. De cultuurpolitiek van een stad mag niet besparen op precies die activiteiten die haar artistieke en sociale verbeelding van de toekomst mee vorm geven. Meer dan ooit vraagt onze samenleving om creativiteit en onverwachte perspectieven om de crisis aan te pakken.

Vanuit Trix vragen wij het stadsbestuur dan ook met klem zijn beslissing terug te draaien.