PRESALE BOEK 'Mark Rietveld'

PRESALE BOEK 'Mark Rietveld'

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Mark Rietveld (1969-2022) ons verliet. Mark was zowat de fotografische chroniqueur van de nachtelijke Antwerpse underground. Wanneer er een spannend concert, een geschifte kunstperformance of een wild feest te gebeuren stond, kon je er vanop aan dat Mark daar zou rondlopen, met een paar camera’s om zijn nek. 

De reactie op Marks overlijden was dan ook navenant: op enkele weken tijd staken meer dan tien organisaties uit het Antwerpse nacht- en cultuurleven een mooie herdenkingsavond voor Mark in elkaar, met bijna veertig acts en dj’s. Het was groots en ongezien. "Hij had het geweten moeten hebben", was zowat het meest gehoorde zinnetje die avond.

Maar we hadden met onze grote mond ook een boek beloofd. Daar zeurden sommigen van ons Mark al jaren de oren van de kop om: een boek met een mooie selectie van de foto’s die Mark in Antwerpen en verre omstreken maakte, van wilde concerten en dolle feesten, maar ook verstilde natuurtaferelen. En foto’s van zijn katten, natuurlijk.

Meestal werd ons gezeur beantwoord met een monkelend-verlegen “jaja”. Maar kijk: ondertussen kunnen we wel zeggen dat dat boek er komen zal. We maken het samen met Stockmans Art Books en Nico Dockx. We hadden dat boek – ongeveer op A4 formaat en ergens rond de 300 pagina’s dik – graag gepresenteerd op de avond ‘Voor Mark’, die op 18 augustus een tweede editie krijgt bij Stormkop, maar dat gaat helaas niet lukken: Mark heeft simpelweg een té groot oeuvre nagelaten.

We mikken dus op een publicatie in november van dit jaar. Zo’n boek drukt zichzelf niet, en dus hebben we nu al kopers nodig. Wie de totstandkoming van het boek wil steunen, kan nu al intekenen voor een exemplaar, à 50,00 euro. Hoe meer mensen intekenen, hoe mooier we het boek kunnen maken. Zo gaat dat.

Wie graag meer steunt, kan voor 101,00 euro een boek plus een afdruk (op Marks geliefde barietpapier) kopen: een zwart-witfoto uit Marks rijke archief, gedrukt (op hetzelfde formaat als het boek) door een kleine club bevriende fotografen.

We kunnen u dus op 18 augustus nog geen boek mee naar huis geven, maar wie voor die datum (of de dag zelf) intekent, zal er een ‘exclusief aperitiefje’ zijn, om alvast een paar pagina’s van Marks werk mee naar huis te nemen.

Meer info en de link naar de presale vind je hier.

Met steun van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Stockmans Art Books, Stormkop, Trix en iedereen die de herdenkingsnacht ‘Voor Mark’ op 18 augustus 2022 hielp organiseren.